Poniższe danie jest tak smaczne, że bylismy zmuszeni zerwać z tradycją prponowania tylko bardzo szybkich dań. Nietypowy, orientalny smak gulaszu uzyskujemy dzięki dodaniu kminu rzymskiego. Zamiast drogiej i trudno dostępnej jagnięciny możemy równie dobrze wykorzystać wieprzowinę. Warto jednak włożyć wysiłek w zebranie oryginalnych składników ze względu na wyjątkowy smak, który zapewnia to danie.
Składniki:
- 500 g jagnięciny
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżki masła roślinnego
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 250 ml czerwonego wina półwytrawnego
- 500 ml gorącej wody lub bulionu
- 250 g marchwi (wykorzystana Nordis Marchew kostka)
- 2 średnie bataty
- 10 śliwek węgierek
- sól i pieprz do smaku.
Do podania:
- ugotowany ryż (wykorzystany ryż jaśminowy)
- natka pietruszki.
Mięso kroimy w kostkę ok. 1,5 cm. Do miski wlewamy olej, wsypujemy przyprawy (kmin, kurkuma, papryka) i mieszamy razem z mięsem. Tak przygotowane mięso możemy dzień wcześniej włożyć do lodówki. Przed smażeniem najlepiej jest ogrzać mięso do temperatury pokojowej, gdyż nie będzie wtedy przywierało.
Rozgrzewamy duży rondel z grubym dnem i obsmażamy mięso z każdej strony na dużym ogniu, a następnie odkładamy na bok na talerz. Do tego samego rondla dodajemy masło klarowane i pokrojoną w piórka cebulę oraz drobno posiekany czosnek. Podsmażamy chwilę, dodajemy mięso, zalewamy czerwonym winem i zagotowujemy.
Wlewamy bulion lub gorącą wodę, doprawiamy solą, pieprzem i gotujemy ok. 2 godziny, aż mięso będzie miękkie. Jeśli płynu będzie ubywać można dodawać więcej wina, bulionu lub wody.
Dodajemy zmrożoną marchewkę, pokrojone w 1 cm kostkę bataty oraz ćwiartki śliwek. Gotujemy jeszcze 20 minut. Podajemy z ryżem i posiekaną natką pietruszki.