Szybka, smaczna potrawa na jesienne dni. Kopytka gwarantują dużo energii, a śliwki, kozi ser i orzeczy włoskie podkręcają smak. W efekcie powstaje coś dla miłośników kluchów w dość wyrafinowanej otoczce. Spróbujcie koniecznie!
Pora: obiad, deser
Rodzaj dania: danie główne, zapiekanka
Czas przygotowania: ok. 15 minut
Czas pieczenia: 25 minut
Porcja: 4 osoby
Składniki:
- 500 g śliwek węgierek
- 3 płaskie łyżki cukru brązowego/trzcinowego
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
- 1 łyżka masła oraz masło do posmarowania formy
- 100 g serka koziego
- 50 g orzechów włoskich
- ok. 800 g kopytek (wykorzystane Nordis Kopytka ziemniaczane).
Kopytka gotujemy w osolonej wodzie i odsączamy.
Śliwki myjemy, usuwamy pestki, dzielimy na połówki. Wkładamy do rondelka, zasypujemy cukrem i mieszamy aż puszczą sok. Dodajemy przyprawy i gotujemy na małym ogniu ok. 3 minuty.
Głęboką formę do zapiekania smarujemy masłem i wykładamy ugotowanymi kopytkami. Na wierzch wykładamy śliwki wraz z sosem oraz masło w płatkach. Dodajemy serek kozi wykładany za pomocą łyżeczki, posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 25 minut.