Istnieją pewne niejasności dotyczące nazw „żurek” i „barszcz biały”. W jednych tradycjach stosuje się tą nazwę wymiennie, a w innych nie są one tożsame. I tak, żurek ma być przyrządzany na bazie mąki żytniej, a barszcz biały, pszennej. Inny podział, to taki, że żurek jest zupą postną, podawaną z jajkiem i ziemniakami, a barszcz biały jest przygotowany na bazie wywaru z białej kiełbasy i boczku. I tą wersją zajęliśmy się my w poniższym przepisie.
Pora: śniadanie, Święta Wielkanocne
Rodzaj dania: zupa
Czas przygotowania: ok. 40 minut
Porcja: 6 – 8 talerzy
Składniki:
- 0,5 kg białej kiełbasy
- gruby plaster wędzonego boczku
- 3 średnie ziemniaki
- 450 g włoszczyzny (Nordis Włoszczyzna krojona w paski)
- liść laurowy
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 0,5 l zakwasu (najlepiej swojskiego)
- 250 ml kremówki
- tarty chrzan
- majeranek
- sól, pieprz do smaku.
Do podania:
- jajka ugotowane na twardo.
Boczek i kiełbasy płuczemy i wkładamy do dużego garnka. Zalewamy 1,5 litra zimnej wody. Całość stawiamy na małym ogniu i czekamy do momentu, kiedy woda zacznie bąbelkować. Wtedy wyjmujemy kiełbasę i szumujemy wywar. Do garnka z boczkiem wrzucamy zmrożoną włoszczyznę, liść laurowy i ziele angielskie. Całość gotujemy na małym ogniu ok. 15 minut. Wyjmujemy boczek i odcedzamy z włoszczyzny i ziół (jeśli tego nie zrobimy i zmiksujemy całość z włoszczyzną, to zupa zabarwi się nam na pomarańczowo od marchewki).
Boczek ponownie wkładamy do wywaru i wrzucamy obrane, umyte i pokrojone w małą kostkę ziemniaki. Wlewamy zakwas i gotujemy aż ziemniaki będą miękkie. Wyjmujemy boczek, wlewamy śmietanę i miksujemy blenderem aż barszcz będzie gładki. Doprawiamy do smaku chrzanem, majerankiem, solą , pieprzem. Podajemy z jajkami ugotowanymi na twardo i pokrojoną w plasterki białą kiełbasą.