Rumsztyk to potrawa przyrządzana z grubych plastrów mięsa wołowego. Najlepiej do tego celu wykorzystać rostbef lub rozbratel. Te części tuszy wołowej nadają się do krótkiego smażenia i są bardzo soczyste. Jeżeli chcemy kupić dobry rostbef to powinien wyglądem przypominać schab. Najszybciej takie mięso wołowe dostaniemy na targowisku lub w małym, wyspecjalizowanym sklepie mięsnym. Pomidory, oliwki i parmezan nadają rumsztykom nieco śródziemnomorskiego kolorytu. Koniecznie spróbujcie!
Pora: obiad
Rodzaj dania: danie główne
Czas przygotowania: ok. 30 minut
Porcja: 4 osoby
Składniki:
- 4 plastry rumsztyku
- 1 cebula
- olej do smażenia
- 300 g włoszczyzny krojonej (wykorzystana Nordis Włoszczyzna krojona w paski)
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 100 g czarnych oliwek
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 50 g parmezanu/grana padano
- sól, pieprz.
Rumsztyki myjemy, osuszamy i nacinamy brzegi z tłuszczem tak, aby nie wybrzuszyły się podczas smażenia. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i smażymy na dużym ogniu przez ok. 1 minutę z każdej strony. Oprószamy solą, pieprzem i odkładamy na bok. Na tej samej patelni na średnim ogniu podsmażamy posiekaną cebulę. Wsypujemy zmrożoną włoszczyznę i mieszamy. Dodajemy przecier pomidorowy i podsmażamy przez chwilę. Wlewamy krojone pomidory, doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą cukru. Gotujemy przez 2-3 minuty i dodajemy oliwki.
Sos pomidorowy nakładamy do naczynia żaroodpornego, układamy plastry mięsa i posypujemy startym serem. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni C przez ok. 5 minut. Po wyjęciu z piekarnika danie od razu podajemy. Świetnie smakuje z zapiekanymi ziemniakami.