Wyobrażając sobie dania wigilijne mamy zazwyczaj na myśli barszczyk, karpia, pierogi z kapustą czy kutię. Są jednak potrawy, które są charakterystyczne tylko dla danych regionów i nie występują nigdzie indziej. Do takich potraw należy na przykład kaszubski miodny kuch czyli ciasto podobne do piernika z dodatkiem marchewki, miodu i bakalii.
Pora: deser, Wigilia
Rodzaj dania: ciasto
Czas przygotowania: ok.30 minut
Czas pieczenia: 40 minut
Porcja: 14 – 18 kawałków
Składniki:
Ciasto:
- 100 g marchewki mrożonej (wykorzystana Nordis Marchew kostka)
- 4 jajka
- 220 g cukru
- 2 łyżki naturalnego miodu (wykorzystany miód akacjowy)
- 350 g mąki (wykorzystana mąka orkisz biała ale może być również pszenna)
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki przyprawy piernikowej lub cynamonu
- 200 ml oleju (najzdrowszy kokosowy)
- ok. 100 g mieszanych bakalii do dekoracji.
Polewa:
- 1 tabliczka białej czekolady
- 100 g serka mascarpone.
Zmrożoną marchewkę wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy ok. 4 minuty, dobrze odcedzamy i miksujemy za pomocą blendera. Odciskamy z nadmiaru wody na ręczniku papierowym (można to zrobić nawet trzykrotnie gdyż im więcej będzie wody w marchewce, tym większe prawdopodobieństwo, że zrobi nam się zakalec).
Jajka ucieramy z cukrem w mikserze na puszystą masę, dodajemy miód i miksujemy przez chwilę. Po trochu dosypujemy przesianej mąki zmieszanej z sodą i przyprawą piernikową. Małym strumieniem dolewamy olej cały czas miksując. Dodajemy puree z marchewki i ponownie miksujemy.
Ciasto wlewamy do niedużej keksówki ( 27 – 30 cm długości) wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej tłuszczem. Pieczemy 40 minut w 180 stopniach C.
W kąpieli wodnej roztapiamy białą czekoladę Dodajemy do niej ogrzany, również w kąpieli wodnej, serek mascarpone. Serek powinien być ciepły inaczej czekolada może się zważyć.
Po upieczeniu studzimy ciasto i dopiero wtedy polewamy ciepłą polewą czekoladową oraz dekorujemy bakaliami.